We berichtten al eerder over de klimaatbestendige tuin. Met het extremer wordende weer, met afwisselend lange droge perioden en dan weer perioden met een overvloed aan hemelwater, voorkomt een vijver op een makkelijke, natuurlijke manier natte voeten in de tuin. Bovendien krijg je met een vijver veel meer biodiversiteit in de tuin, want er komen kikkers, padden – soms zelfs salamanders –, libellen en andere insecten op af en vogels en egels kunnen er hun dorst lessen. Het voorjaar is een goede tijd om een vijver aan te leggen. Heb je al een vijver in de tuin? Pimp die dan nu, zodat je er het komende tuinseizoen optimaal van kunt genieten.
Pimp de vijver in 9 stappen
- Controleer de vijver op lekken
- Vanaf eind april kun je de filter en pomp weer aanzetten. Maak de filtermaterialen eerst goed schoon of vervang ze indien nodig
- Voorzie waterlelies van een nieuwe, speciale voedingsbodem met blauwklei en gedroogde laagveenturf
- Vermeerder moerasplanten en plaats er eens een paar in een drijvende plantenmand in de vijver
- Plant nieuwe waterplanten
- Bestrijd draadalgen met een speciale vijverkuur of installeer een elektronische algenbestrijder
- Verwijder oppervlaktevuil
- Controleer de vissen op eventuele ziekteverschijnselen. Als ze vreemde plekken of zweren hebben is een behandeling met speciale medicijnen nodig. Bij watertemperaturen van boven de 10°C kun je ze naar behoefte weer gaan voeren
- Zet nieuwe vissen uit
Stappenplan voor de aanleg van een nieuwe vijver
- Er is heel veel keuze op het gebied van vijvers. Afhankelijk van je smaak, de architectuur van je huis en de stijl en grootte van je tuin kun je kiezen voor een organisch gevormde zwem- of visvijver of voor bijvoorbeeld een strakke, verhoogde spiegelvijver.
- De plaats van de vijver is heel belangrijk. Waterplanten houden van minstens 6 uur zonlicht per dag en ook vissen houden van een beetje warmte. Plaats de vijver niet te dicht bij bomen of grote struiken, met het oog op afvallend blad dat de vijver vervuilt. Probeer de vijver ook zó te plaatsen dat je er vanuit huis of vanaf het terras goed zicht op hebt, zodat je er zo veel mogelijk plezier van hebt. Houd ook rekening met aanwezige elektriciteitskabels en riolerings- of drainagebuizen.
- De grootte en diepte van de vijver en de afwerking van de vijverranden zijn bepalend voor welk soort planten en vissen erin gedijen. Moeras- en oeverplanten houden van ondiepe zones. Zuurstofplanten groeien het best op een diepte van circa 50 centimeter. Om vissen de winter door te laten komen is een diepte van minstens 80 centimeter nodig. De verschillende soorten waterlelies hebben een andere, specifieke diepte nodig. Kijk daarom goed op het plantenlabel of laat je hierover informeren in ons tuincentrum in Boskoop en Wagenberg.
- Een vijver kan gevaarlijk zijn voor kleine kinderen. Heb je die of komen die regelmatig over de vloer? Plaats er dan een metalen rooster over of een hekje omheen.
- Egels kunnen in de vijver vallen wanneer ze eruit komen drinken. Zorg voor een geleidelijk oplopende vijverrand of plaats een plank of eendentrappetje in de vijver.