Woonplant van de Maand oktober: begonia!

Woonplant van de Maand oktober: begonia!

Het verhaal van de Begonia
De Begonia komt oorspronkelijk voor in de vochtige regenwouden van Azië, Afrika en Amerika. Er zijn ongeveer 1.000 verschillende soorten van de familie Begoniaceae. De plant staat symbool voor zelfbescherming en ‘onze liefde is ontdekt’. Prachtig om te communiceren op de winkelvloer! Bij het gebruik in rouwbloemwerk staat de Begonia voor balans.

Productie van de Begonia
In 1690 noemde Charles Plumier, een Franse botanicus en monnik, de Begonia naar zijn beschermheer Michel Bégon (1638-1710). Hij was intendant van San Domingo, later gouverneur van Canada en beschermer van de botanische wetenschap. De Begonia wordt in sommige landen, zoals Frankrijk, geproduceerd in een stenen pot. Dit gebeurt in Nederland niet meer. We kennen de Begonia Elatior en Bladbegonia als woonplanten, de overige soorten Begonia’s zijn tuinplanten. 

Waar moet u op letten bij de aankoop van Begonia?

  • Potmaat, knoppen en rijpheid. Bij de inkoop van Begonia is het vooral belangrijk te letten op de potmaat, vorm, diameter en dikte van de plant, aantal bloemknoppen en de rijpheid. 
  • Binnen of buiten? Ook de gebruiksmogelijkheid; binnen of buiten is belangrijk om op te letten. Sommige soorten worden specifiek als tuin- of patiobegonia aangeboden. 
  • Gezondheid. Bij het inkopen van Begonia is het belangrijk dat de plant gezond is, dus zonder ziekten en plagen. 
  • Beschadigingen. Wanneer de bloemen of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag. Ook kunnen er uitgebloeide bloemen aan de plant zitten of kan de plant geel blad hebben. Pas ook op voor meeldauw op het blad.
  • Vocht. Wanneer er lang te veel (condensatie)vocht tussen het blad blijft kan Botrytis ontstaan. Als de planten zijn gehoesd en het blad is nat geworden, dan moet de hoes er zo snel mogelijk af.
  • Rijpheid. Vooral in de donkere maanden is het belangrijk de planten niet te onrijp te kopen. Door gebrek aan licht kunnen de knoppen of bloemen gemakkelijk af vallen of dicht blijven. 

Begonia-assortiment
Het assortiment Begonia is zeer uitgebreid. De meest voorkomende bloeiende groep is de Begonia Elatior Groep. Deze kennen we als enkelbloemig, halfgevuldbloemig en gevuldbloemig. Nieuw is de Bodinia Line met extra gevulde bloemen en krullend blad. Een ‘klassieker’ in het assortiment voor de Kerst is de Begonia Lorraine Groep, met kleinere bloemen en een hangende vorm. Qua Bladbegonia komen we binnen de Begonia Rex Groep fraaie bladkleuren en vormen tegen en de Begonia Boweri Groep is een klassieker in het bladassortiment.

Verzorgingstips voor de begonia
Begonia’s verlangen binnen een lichte standplaats en in de tuin een matig zonnige plek. Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regelmatig water. Om de plant lang goed te houden is een keer per drie weken plantenvoeding noodzakelijk. Het loont ook om de uitgebloeide bloemetjes of oud blad voorzichtig te verwijderen. Vermijd temperatuurwisselingen en tocht en zet de planten nooit in de buurt van ethyleenbronnen als groente en fruit, dit veroorzaakt knopval.

Creatieve tips voor de Begonia
De Begonia is eigenlijk heel veelzijdig. Natuurlijk prachtig vintage in een oude, stenen pot, maar zijn karakter verandert totaal in een stoere natuurlijk pot. De bloeiende plant wordt een vrolijke kleurbrenger in een lichte moderne pot.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: