Er is geen peil meer te trekken op het weer. Het zou zo maar weer eens een tropisch hete en droge zomer kunnen worden. Sommige mensen vinden dat heerlijk, maar er zijn ook veel mensen die dat nauwelijks 'trekken'. Voor hen wordt het zuchten, puffen en zweten. Vooral als je tuin geheel betegeld is en omgeven door muren, want die houden alle warmte vast. Gelukkig zijn er veel natuurlijke oplossingen om ervoor te zorgen dat je in de zomer niet wegsmelt, maar kunt genieten van het buitenleven met voldoende verkoeling. Ons tuincentrum in Boskoop en Wagenberg geeft graag slimme 5 slimme oplossingen voor tuin en balkon tegen oververhitting.
1. Ga voor groen in plaats van grijs (of zwart)
Tegels en stenen, en vooral donkere exemplaren, zuigen hitte op en houden die lang vast. Vervang zo veel mogelijk stenen en muren door planten en struiken. Vervang de tuinmuur of schutting door een haag of een begroeide pergola, kies mooie klimplanten die je tegen de garage- of balkonmuur laat opgroeien en vervang (een deel van) het terras door gras of beplanting. Klimplanten tegen de gevel van je huis helpen je zelfs het binnenshuis koeler te houden. Als je toch tegels voor je terras of paden in de tuin wilt, kies dan in ieder geval lichtgekleurde exemplaren, die minder warmte opnemen dan donkere tegels of stenen. En als je brede voegen aanhoudt kun je daar leuke rotsplantjes of loopkruid (zoals kruiptijm en loopkamille) tussen planten. Alle beetjes (groen) helpen!
2. Plant een (kleine) boom
Natuurlijk vind je in ons tuincentrum in Boskoop en Wagenberg mooie parasols en schaduwdoeken, maar wist je dat het onder een boom maar liefst 5 graden koeler is dan onder zo'n kunstmatige parasol? Er zijn mooie, meerstammige bomen, maar ook speciale 'dak- of parasolbomen'. Dat zijn bomen die zo gekweekt, gesnoeid en opgebonden zijn dat ze min of meer de vorm van een parasol hebben. Zoals een dakplataan, -catalpa, -moerbei, -linde, -amberboom of -sierpeer en zelfs de Toscaanse jasmijn of blauweregen (Wisteria) zijn als 'dakvariant' op stam verkrijgbaar. Klein blijvende parasolbomen zou je zelfs in een grote pot of kuip op het balkon of terras kunnen planten.
3. Plaats een begroeide pergola of houten overkapping
Schaduw, maar ook meteen een vakantiegevoel. Dat krijg je als je naast of boven de zithoek of eethoek in de tuin een houten pergola of vrijstaande overkapping plaatst die je laat begroeien met een druif, heerlijk geurende kamperfoelie of jasmijn en fleurig bloeiende clematissen en (geurende) klimrozen. En je zit zo bovendien meteen lekker intiem en privé. Wil je het helemaal romantisch maken? Dan hang je er ook nog sfeerverlichting in!
4. Leg een groen sedumdak aan
Een sedumdak is goed voor jou, je bankrekening én de natuur. Het zorgt voor de opslag van regenwater, een schonere lucht, meer biodiversiteit en werkt isolerend, zodat je binnen bijvoorbeeld geen airco hoeft aan te zetten. De tapijtvormende sedumsoorten zijn ideaal om te gebruiken als natuurlijke dakbedekking. Sedum of vetkruid is winterhard en dus groenblijvend. Ze staan graag in de zon, maar een beetje schaduw kunnen ze ook prima hebben, net zoals tijden van droogte. Kijk eens of het mogelijk is een groen dak aan te leggen op de garage, de uitbouw of je (tuin)huis.
5. Kabbelend, stromend en spetterend water
Alleen al het geluid van kabbelend water werkt verfrissend. Insecten, vogels en andere kleine dieren doe je in de zomer een groot plezier met een drinkwaterschaal of (mini)vijver. In ons tuincentrum vind je ook allerlei soorten waterornamenten, groot en klein. Plaats een fontein(tje) in de bestaande vijver en zet de zwenksproeier aan (in de ochtend of avond, anders verdampt het meeste water weer snel). Kinderen vinden het natuurlijk geweldig om op een warme dag te spelen in een opblaasbaar zwembadje of een watergevecht te houden met gieters, de tuinslang, emmers en waterpistolen.
Ons tuincentrum in Boskoop en Wagenberg wenst iedereen een heerlijke, 'coole' zomer!